13 Mayıs 2013 Pazartesi

İş Bankası Müzesi - Eminönü

İş Bankası Müzesi 1890 yılında postane olarak yapılmış ve sonradan İş Bankasına devredilmiş olan tarihi bir binada 2005 yılında açılmış. Bankacılık ile ilgili belgelerin, iletişim araçlarının (telefon vs.), fotoğrafların, reklamların ve diğer bankacılıkla iligli malzemelerin sergilendiği tarihi müze Eminönü'ndedir. Sergilenen reklam afişlerinden, Türkiye'nin ekonomik gelişimine tanıklık edebiliyorsunuz. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda bankacılık sektörünün ve insanların bakış açısının günümüzden oldukça farklı olduğu anlaşılıyor. İş Bankasının birinci, ikinci ve üçüncü genel merkezleri üç boyutlu maketler halinde sergilenmiş:
 
 
 

Müzenin koleysiyonları arasında 1930 - 1940'lı yıllarda kullanılmış olan görsel malzemeler de bulunmaktadır:
 


En ilginç olan, Banka kasa odalarının insanların ziyaretine açılmış olması. Ayrıca, kiraların kasaların bulunduğu odada bir de mor ışık var, hani şu hep duyduğumuz, para ve çeklerin orijinal olup olmadıklarının test edildiği ışık. Cebinizde bulunan bir banknotun sahte olup olmadığının testini kendiniz yapabilirsiniz :):
 
 
 

 

4 yorum:

  1. 50 TL'nin maliki kim acaba?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasinirlarda karine olarak zilyet maliktir :) bak kimin elinde ?

      Sil
    2. Kör noktada olmadığın için güvenlik kameraları öyle söylemiyor ama:) Bu durumda karine çürümüş oluyor sanırım Avukat Hanım:)

      Sil