11 Ağustos 2014 Pazartesi

Selçuk - Efes Antik Kenti Gezi Yazısı

Tatilleri çok seviyorum, ancak bir de içine kültür gezisi girdiğinde bir ayrı oluyor gerçekten! Geçtiğimiz hafta Kuşadası'na gideceğimi daha önce söylemiştim. Antalya'da çok gezme şansım olmadı, yalnızca arkadaşlarımla Kaleiçi'ndeki bazı mekanlara gittik ve Antalya merkezi gezdim ve Side Antik Kentini de ziyaret ettim (plajlar olmazsa olmaz :) ). Zaman da çok çabuk geçince kendimi Kuşadası'nda buldum. Kuşadası İzmir'in Selçuk ilçesine yakın olduğu için Efes Antik Kentini yıllar sonra yeniden ziyaret ettim. Bu arada gitmek isteyenler için belirteyim, Kuşadası'ndan Selçuk ilçesine minibüsler var ve buradan da Antik Kente fayton veya taksi ile gitmeniz gerekiyor (özel aracınız yok ise). Efes'a giriş ücreti 30 TL ancak müze kartınız varsa ücretsiz girebiliyorsunuz. Girdikten sonra ilk sırada sizi büyük tiyatro karşılıyor. Tiyatronun sağındaki August Kapısından devam ettiğinizde Celcus kütüphanesi ve yamaç evlerine doğru gidiyorsunuz. Hala bazı yerlerde kazılar devam ediyor (Avustralyalı bir ekip kazı yapıyor) ve bazı bölümler de oldukça bakımsız. Bu kadar muhteşem bir kentin günün birinde hak ettiği değeri bulacağını düşünüyorum. İlk yapılan tapınaklardan birisi olan Artemis Tapınağı'ndan geriye kalanları zaten biliyorsunuz söylemeye gerek yok. Milattan önce 6. yüzyıldan itibaren yapılaşan kentin hala nefes kesici olduğunu da belirtmem gerekir elbette :). Aracınız var ise, yakınlardaki Selçuk Kalesi, Yedi Uyuyanlar Mağarası (Ashab-ı Kehf) ve Meryem Ana'nın evini de gezebilirsiniz.


Antikçağın altın kenti, Roma'nın Küçük Asya eyaletinin başkenti, erken Hristiyanlık döneminin en önemli dini merkezi Ephesos, dünyanın en etkileyici antik kentlerinden. 24 bin kişilik tiyatrosu, agorası, mermer ve liman caddeleriyle kalıntıları yaklaşık sekiz km karelik bir alana yayılıyor. Bülbül Dağının tepesinden kentin önemli bir bölümünü görmek mümkün.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

The golden city of antiquity, the capital of Roman province of Asia Minor, the most important religious centre of Early Christianity, Ephesus is among the world's most impressive ancient cities. It covers an area of roughly 8 square kilometres, which includes a theatre with capacity to hold 24,000 people, an agora, and the remains of its marble and port avenues. Most of the city can be viewed from the top of Bülbül Mountain.



2 yorum:

  1. Efes Antik Kenti, Bırakın Efes'e veya Kuşadası'nı İzmir'e gidipte görülmeden dönülmemesi gereken muhteşem bir yer. Anlatımızın gayet yeter li olmuş. teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, umarım gidip görme şansınız da olur

    YanıtlaSil